Türkiye'den Tunus'a İhraç Edilen Patateslerde Zararlı Bakteriler Tespit Edildi
Türkiye'den Tunus'a ihraç edilen patateslerde yapılan kontrollerde, iki zararlı bakteri tespit edildi. Bu durum üzerine Tunus, patatesleri sınırdan geri çevirerek Türkiye'ye iade etme kararı aldı.
Firma yetkililerinden alınan bilgilere göre, Tunus'un iade ettiği 3 bin ton patates, Nevşehir'deki çiftçiden alındı. Patateslerin iade süreci sonrasında imha edilmesi planlanıyor. Bu patateslerden biri dünya genelinde karantina listelerinde yer alırken diğeri, bulaştığı tarlada 5 yıl süreyle patates tarımının yapılamamasına neden oluyor.
İADE EDİLEN 3 BİN TON PATATES NEVŞEHİR'DEN ÇİFTÇİDEN ALINDI!
Tunus'a ihraç edilen ve geri iade edilen patateslerin durumu, iç piyasada satılan patateslerde soru işaretine neden oldu.
Tunus'a ihraç edilen ancak zararlı bakterilerden dolayı iadesi yapılan 3 bin ton patates Nevşehir'den çiftçiden alınmıştı. Patatesin ihracat ayağında yaşanan gıda skandalı, gözleri iç piyasada satılan patateslere çevirdi. Nevşehir bölgesinden iç piyasada satılan patateslerin nasıl bir kontrolden geçtiği merak ediliyor.
ZARARLI BAKTERİLERİN ETKİLERİ NELER?
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerine göre 'Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus' bakterisi, dünya genelinde karantina listelerinde yer alıyor ve patates ticareti yapan ülkeler için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Diğer bir zararlı bakteri olan 'Ralstonia solanacearum' ise domates ve patates bitkilerini kökleri yoluyla hastalandırarak ciddi zararlara neden olabiliyor ve mücadelesi oldukça zordur.